Wat zijn dynamische wijnen?

Wat zijn dynamische wijnen?

Omdat we bij Cave de la Lune niet uitsluitend hardcore natuurwijnen selecteren en de term ‘biologisch’ weinig zegt over kwaliteit en karakter van de wijn, spreken wij graag over ‘dynamische wijnen’.

Deze noemer omvat een spectrum van uitgesproken vins naturels tot opsmukloze klassiekers, gemaakt door praktiserend biologische en biodynamische wijnboeren die de moderne oenologische trukendoos zoveel mogelijk links laten liggen.

Belangrijkste criterium in onze selectie is dat alle wijnen buitengewoon puur, energiek en verteerbaar moeten zijn. Dat je druif en bodem proeft, een kick krijgt van een slok en meteen zin hebt in de volgende.

Een dynamische wijn zit letterlijk vol spanning en biedt een breder palet geuren en texturen dan een conventionele.

Zulke wijn kan men alleen maken als in de kelder de natuur genoeg ruimte krijgt. Als de vinificatie geschiedt door van nature aanwezige gisten en ander microleven, zonder steun of remming van allerhande oenologische toevoegingen. En als het resultaat met zorg en respect naar de fles begeleid wordt, zonder het eerst kapot te filteren en plat te zwavelen.

Indien stijl en stabiliteit van de wijn vereisen dat hij licht gefilterd wordt of een mespuntje sulfiet toegevoegd krijgt, hebben wij daar niet per definitie bezwaar tegen. Een deel van onze boeren heeft dat echter wel en kiest overtuigd voor de zero-zero benadering: niets aan de wijn toevoegen, en niets eruit halen.

Dit alles is alleen mogelijk als de grondstof van de wijn – de druif – van onberispelijke kwaliteit is. Afkomstig uit een levende wijngaard, waar het hele jaar keihard is gewerkt om zonder chemicaliën de mooiste druiven te verbouwen. Op lage rendementen gesnoeid, geoogst bij perfecte balans van rijpheid, zuren en structuur.

Met andere woorden: de esthetische beleving is bij ons altijd leidend, maar komt niet zonder ideologische implicaties.