Andréa Calek
Andrea Calek is een onorthodoxe en iconoclastische verschijning met een lange staat van dienst in de biodynamische- en natuurwijnwereld. De puur-natuur wijnen die hij in Valvignieres, Ardèche maakt vormen al twintig jaar vaste waarden in toegewijde bars en restaurants en zijn geliefd om hun pure drinkbaarheid en (in sommige gevallen) understated complexiteit.
Calek deserteerde in 1989 uit het Tsjechische leger en leidde een paar jaar een zwervend leven, totdat hij de legendarische wijnmaker Guy Breton uit Beaujolais ontmoette, waardoor hij in de wereld van de wijn terechtkwam. Na verschillende banen bij legendarische domeinen als Hauvette in de Provence – dat hij hielp de wijnbouw om te zetten naar de biodynamie – kwam hij in de Ardèche terecht, waar hij de kans kreeg om wijn te maken van ongeveer vijf hectare wijngaard van lokale natuurwijn-pionier Gérald Austric (Domaine le Mazel).
Andrea noemt zijn eigen werkwijze vaak gekscherend ‘lui’, maar hij onderschat daarmee het doordachte vakmanschap dat achter zijn laissez-faire benadering schuilgaat. Het werk in de wijngaard is altijd onberispelijk en chemie-vrij, en de hands-off en additief-loze vinificaties in de kelder worden met de nodige reflectie uitgevoerd.
Toont alle 3 resultatenGesorteerd op nieuwste